Founded by Cătă

32/62/52

Acest site nu se adresează metaliștilor. Acest site se adresează celorlalți

Alin Morar. Pasiuni de tânăr. Tăioasele cuțite handmade Sighișoara

by | Feb 13, 2023 | Handmade | 0 comments

Pasiunea cuțitelor am avut-o și eu. Tot de tânăr. Aveam tot timpul un cuțit la mine. Pentru curaj.

Dar nu m-am apucat de făurit cuțite, deși avea cine să-mi explice pentru că nu aveam timp și mă mistuiau alte lucruri.

Alin s-a apucat de lucru, a lăsat altele deoparte și a ajuns să intre în atenția noastră.

”Păi, de tânăr îmi plăceau taioasele, cuțite, bricege,topoare. Când aveam ceva bani, îmi cumpăram câte unul, până mi-am dat seama că un cuțit bun, cu un oțel bun, costă mult (nu imi permiteam).

Am început să mă uit pe youtube cum alții fac cuțite și așa am început să fac primul cuțit dintr-o pilă veche și cu scule rudimentare (pile de mană, flex, mașină de găurit de mână, pârlitoare de porc, etc).

Am lucrat vreo 2-3 săptămâni la el. Când a fost gata am fost foarte mulțumit și mândru. Din momentul acela toți banii pe care i-am avut am început să-i investesc în scule. Mi- am făcut singur forja pe gaz, primul grinder pe care mai lucrez și astăzi, dupa specificații luate de pe net, de pe youtube.

Am început să fac cuțite din foi de arc, pânze de circular, pânze de gater. Am avut un spațiu și încet, încet, l-am transformat într-un atelier în toată regula. Mi-am cumpărat tot felul de scule, de care aveam nevoie. Primele cuțite le-am dat prietenilor care au vrut într-un fel să mă ajute. Apoi, din vorbă în vorbă am mai avut câte o  comandă . M-am împrietenit cu un alt pasionat, preot, care m-a învățat cum să bat prima lamă la forjă.

În piele să lucrez, tot el m-a învățat, prima teacă am făcut- o împreună. Problema era că cine își dorea un cuțit ăși dorea și o teaca . După acea m-am tot documentat de pe net, youtube și încet, îincet ma-m mai specializat.”

Foamea vine mâncând și pasiunea lucrând! Finisajele din ce în ce mai fine și creațiile din ce în ce mai riguroase.

Și uite așa vine din spate încă un handmader pasionat. Care lucrează la comandă, unicate, ce vor împodobi panoplia cine știe cărui vânător. Sau prietenilor, că are mulți. Să-i vedem la vizionare!

Noi ne bucurăm că mai adăugăm încă un articol la panoplia noastră cum alții adaugă cuțitele lui Alin la panoplia lor.

https://www.facebook.com/cutitehandmadesighisoara

Participăm și noi la afirmarea lui cu un mic clip. Sper să vă placă. Lui i-a plăcut.

Cătălin Statie

0 Comments

Submit a Comment