Auzisem de Kystalah în zona de underground al metalului românesc dar nu aveam nici o informație. Nu există. De acum încolo o să existe.
I-am vazut și remarcat împreună cu colega mea de redacție Antonia Biriș. Ea știa mai multe decât mine despre trupă.
La finalul concertului am remarcat că la tobe fusese o domnișoară iar Antonia mi-a atras atenția că în trupă mai este o domnișoară.
Îmi place mult doom metalul așa că am fost foarte atent la autodefinirea ca ”Atmospheric Blackened Doom Metal Band”.
Muzica trupei se încadrează perfect în definiție mai puțin partea de ”Blackened” unde trebuie să mai studiez. Doom-ul este un metal de atmosferă așa că și mai mult atmosferic nu face decât să amplifice stilul. Și la Kystalah asta mi-a plăcut.
Ca totuși să existe un material mult mai concret despre trupă, am apelat la ei pentru un scurt istoric și de aici încolo o să cităm:
”Noi suntem Kystalah, o formație de atmospheric blackened doom metal din București. Inițial acest proiect a fost doar un plan, un solo project ce Florin Costachiță îl avea în minte încă de la începutul anilor 2000. Acest proiect muzical a prins viață în 2020 odată cu începerea colaborării cu Oriana Pătrașcu-tobe, Ștefan Ghelțu-chitara solo, Cătălin Ungureanu-bas.
Din acest moment vorbim de o trupă, nu doar de un proiect. Multe provocari au fost întâmpinate pe drum, având în vedere și diferentele de vârstă. Cea mai tânără la vremea aceea fiind Oriana, care la doar 16 ani începuse să studieze intensiv tobele. Peste câteva luni am adaugat-o în componență și pe Eva ce avea doar 15 ani. Abia începuse primele lecții de chitară. Astfel, cele două fete aveau vârsta mai mică decât experiența pe scenă a celorlalți din trupă. Am vrut nu doar să fie o altă trupă metal, ci o șansă pentru cei mai mici să își manifeste talentul muzical și să crească pe scena underground a metalului românesc.
Primele apariții live au avut loc în anul 2022, când am cântat în Fabrica în martie, aprilie şi mai în cadrul evenimentelor organizate de Psychosounds Music şi de Rusidava Music. Astfel, am cântat la editia a 7-a a festivalului Psychosounds Metal Ladies Night (5.03.2022), editia a 4-a a festivalului Dark City Nights (9.04. 2022).
Ulterior am cântat și la un concert alături de My Only Venus, Leather Brigade, Tourist și Progress in Work.
După o pauza de live-uri, am continuat să ne punem la punct materialul și am stabilit ca după câteva luni să apărem pe scena din Sofia a barului “Grind House Skateboard Club” unde am cântat în cadrul festivalului “Eternal Darkness” alături de Yoth Iria și alte nume importante din black metalul Internațional.
În septembrie 2023 am apărut pentru prima dată pe scena din Quantic în cadrul evenimentului “Psychosounds Fest”. A fost un concert cu o foarte mare semnificație pentru noi. Prin această apariție live am vrut să transmitem faptul că orice provocare, orice eveniment neașteptat, imprevizibil, chiar şi în disperarea cauzată de suferință, totuși, există o scăpare. Pentru noi, cel puțin, este muzica. Oricând am crede că finalul se apropie, printre lacrimi și prin durere, încă putem să ne ridicăm și să ne descărcăm suferința acumulată așa cum știm noi mai bine: prin compoziție, prin versuri, prin down tempo, blasturi, scream-uri, armonii.
Acest concert a marcat finalul unei etape”.
M-au impresionat cuvintele scrise de ei. Atât la THRASH METAL LYRICS READ cât și la Contacte Culturale promovăm tinere trupe, tinerele talente.
Vom adăuga acestui text, atunci când îl vom prelua pe contacteculturale.ro, și versurile în limba română a uneia dintre piesele Kystalah, trimise de ei.
Trupa sună foarte bine, soundul este pătrunzător, compoziția este interesantă, piesele în integralitatea lor au personalitate și sunt de durată.
Publicul i-a ascultat cu concentrare. Multe aplauze la final.
Și la final îi cităm din nou:
”Kystalah rămâne și partea a doua din aceasta poveste va începe în curând! Don’t fear the darkness, fear the shadows!”
Au curaj și determinare!
Cătălin Statie
0 Comments