La al 33-lea an de existență. Foarte mult pentru o trupă din zona Metal din Romania. Și asta pentru că bazele au fost puse cândva, demult și pentru că printre protagoniști sunt artiști ce și-au legat destinul de asta.
Cu un așa trecut, cu un așa prezent, fixarea trupei Gothic la vârful piramidei undergroundului este una normală. Și trupe precum aceasta, care sparg ziduri ca să existe, arată că undergroundul are forță, că vulcanul de acolo nu doarme.
Alin Petrț, liderul suferitorilor Gothic, mi-a făcut cadou două dintre albumele lor, Underground și Touch of Eternity. Despre ele într-un alt articol.
Vă oferim pentru acest articol un istoric trăit de ei și unul trăit de noi.
”Activând deja de 32 de ani, trupa a susținut peste 500 de concerte, atât în țară, cât și în străinătate, având nenumărate apariții pe posturile naționale de radio și televiziune, precum și articole și interviuri apărute în cele mai mari publicații din România și din străinătate.
Trupa s-a făcut remarcată încă de la începuturi, fiind multi-premiată la majoritatea festivalurilor rock din țară, distincțiile culminând cu un loc 1 la emisiunea lui Petre Magdin, „Întâlnirea de la miezul nopții” de la TVR, fapt care a propulsat trupa în elita metalului autohton. Albumul de debut, Touch of Eternity (1998, Bestial Rec), a fost unul dintre cele mai bine vândute albume de metal din România în anii ’90, piese precum „Anguish”, „Regrets” și „Memorial Winter” devenind adevărate hituri, cântate în cor de către fani la concertele trupei. Celebra revistă Metal Hammer a acordat nota 9 (din 10) acestui album.
Liderul formației, Petruț Alin, a mutat trupa în Belgia în perioada 2000-2004, reușind performanța de a lansa albumul In Blood We Trust (sub titulatura Innerfire) în 2004, la casa de discuri belgiană Painkiller Records.
Revenit în România în 2005, Petruț Alin, alături de „Taly” Csaba Talpai, refac trupa Gothic. După mai multe schimbări de componență și nenumărate concerte în România și în alte țări, precum Belgia, Germania, Franța, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, trupa finalizează un nou album de studio, Expect the Worst, produs la studioul Consonance din Timișoara, lansat în ianuarie 2012.
Anul 2012 scrie un capitol important în istoria trupei, Gothic câștigând concursul WACKEN METAL BATTLE, o competiție națională, și concertând cu succes la Wacken Open Air, cel mai mare festival de rock din lume.
În 2017, Gothic revine cu un nou album, Demons, lansat în luna ianuarie a acelui an, urmat de un turneu de lansare de mare succes. În ianuarie 2017, formația Gothic este invitată la festivalul Saa’ rang din India, băieții fiind printre puținii artiști români care au ajuns vreodată pe acele meleaguri.
În ianuarie 2019, Gothic devine prima trupă rock românească care concertează în Tenerife, filmând cu această ocazie un videoclip senzational pe insula din Arhipelagul Canarelor, pentru piesa Catacombs.”
De aici urmează parcursul alături de ei.
”După o perioadă agitată, cu pandemie și schimbări de componență, Gothic a lansat noul album Underground pe 20 ianuarie 2024, în clubul Quantic din București, într-un concert extraordinar cu o audiență de 500 de persoane! Cu această ocazie au apărut și noile videoclipuri: „Copil Rebel”, „Centrul Soarelui” și „Underground”. În 2024, trupa pleacă într-un turneu național de prezentare a noului album.”
Am fost alături de ei la prima ediție a festivalului RebelX. Unde au rupt scena în două.
https://contacteculturale.ro/2022/08/12/gothic-o-trupa-cu-sunetul-intre-generatii/
Am fost alături de ei la The Pub Universității unde Alin a trecut la voce și unde s-a văzut clar direcția ce va veni.
Am fost alături de ei la Quantic la lansarea albumului Underground ce va da numele festivalului din 2025, WE ARE UNDERGROUND. Acest album este ca marca de pe scrisoare.
https://thrashmetal.ro/index.php/2024/02/10/gothic-lansare-album-underground-la-quantic-deslusire/
Am fost alături de ei la ediția din 2024 a festivalului RebelX unde puterea de exprimare a trupei a atins cota necesară.
https://contacteculturale.ro/2024/08/20/rebelx-2024-pitesti-gothic-in-concert/
” Între timp sunetul dintre generații a devenit sunetul unei generații născută acolo, în patria mineritului unde au dat naștere unui nou club.
Cu trecerea timpului melodic death metalul a devenit melancolic death metal și asta datorită recunoașterii lor ca trupă de prim rang. Tonul greu și nota de patriotism și dor de luptă nu s-au lăsat așteptate, așa că toată lumea din parc s-a adunat în fața scenei.
Mesajul lor are greutate, are Metal, soundul este ușor de recunoscut așa că ce să mai spunem despre Gothic?”(Stela Fedrihan)
Materialul filmat la WE ARE UNDERGROUND vă va aduce alături de istoricul trupei, potența lor prezentă și componența actuală, prezentarea aparținând chiar liderului ei.
Avem un parcurs vizibil alături de ei așa că putem să spunem că trupa Gothic este la apogeu, sunt un exemplu major pentru toate trupele de metal, că acea chemare la revenire a vechilor trupe de la WE ARE UNDERGROUND nu poate decât să salte valorosul Underground.
Persistența, devotațiunea și sunetul greu desfac grilaje grele! De aici încolo toți ochii sunt pe noi, cei de aici!
We Are Underground este un festival ce poartă marca Alin Petruț. La mai multe. Nu întâmplător am pus în titlu 2025.
Cătălin Statie
0 Comments