După cum promisesem în prima parte a listei, am revenit cu încă șase piese destul de „underground” (indiferent cât de „overground” ar fi trupele ce le interpretează) care, măcar din punctul meu de vedere, ar trebui să fie cunoscute de mai mulți fani ai genului heavy metal. Am alcătuit, ulterior, și o compilație/un playlist pe Spotify, care conține cele 13 piese: https://open.spotify.com/playlist/4rQ3hDeBvc1aqzu4usEurD?si=ec808d3fd4af41a5
- Interitus Dei – „Lux in Tenebris” (symphonic/doom/death/power metal, „Occult”, 2012)
Înainte să vă spun ce m-a determinat să aleg „Lux in Tenebris”, vreau să vă aduc aminte câte ceva despre constănțenii de la Interitus Dei: trupa a început să cânte în 1994 sub numele de Interitus și, în 2003, solista Ana Mladinovici, chitaristul Bogdan Costea și bateristul Cristian Bârlă au părăsit trupa spre a se concentra mai mult pe proiectul Magica. Între timp, Magica a devenit foarte cunoscută, mai ales dincolo de granițele țării noastre, iar Interitus Dei a cântat până în 2018 (în 2019, a fost lansată compilația „Rare & Unreleased Songs”)… Formația ar fi trebuit să lanseze încă un material discografic, dar nu se știe motivul pentru care nu a mai fost posibil acest lucru. Ultima producție a trupei, până în compilația din 2019, a fost single-ul „V.I.T.R.I.O.L.” (în colaborare cu vocalii Oana Sârbu și Bogdan Ochesel și chitaristul Ionuț Nedelea). După destrămarea Interitus Dei, sufletul trupei, Bogdan Boeru, și-a urmat în continuare pasiunea pentru scris, devenind, în decembrie 2019, membru al Uniunii Scriitorilor din România (filiala Dobrogea).
Iar acum, revenind la piesă, „Lux in Tenebris” reprezintă, din unele puncte de vedere, întoarcerea la originile symphonic doom metal ale trupei, dar cu niște elemente de noutate: apar ca invitați soliștii Elisabeth Wukitsevits, Mateusz Kabala, Ron Koprivica și Jörg Thimm, iar versurile denotă maturitate. Dacă inițial majoritatea versurilor erau bazate fie pe legende („Seth”, „Isis Enthroned”, „Berzekir” etc.), fie pe sentimente („My Own Hell”, „The Storm”, „The End of Revelation” etc.), de această dată poetul Bogdan Boeru descrie o căutare a împlinirii sinelui, însoțită de emoții profunde: „I hear no sound,/I feel no breath…/Maybe I just crossed the boundary of death./I was led by vanity,/I wanted to be a better me/And the darkness made me taste/Defeat.” (traducere: „Nu aud niciun sunet,/Nu simt nicio respirație…/Poate că tocmai am trecut de granița morții./Am fost condus de vanitate,/Am vrut să fiu o versiune mai bună a mea/Iar întunericul m-a făcut să gust/Înfrângerea.”).
- Negură Bunget – „Schimnicește” (folk/black/doom/power metal, „Tău”, 2015)
Dintre toate formațiile de black metal (românești și nu doar), trebuie să spun că sunt atașată cel mai mult de Negură Bunget (și de proiectul geamăn, Dordeduh). Iar acest lucru se întâmplă grație versurilor și soundului inconfundabile ale celor de la Negură Bunget. Deși trupa s-a despărțit după decesul prematur al instrumentistului și compozitorului Gabriel „Negru” Mafa, nu putem vorbi despre Negură Bunget la trecut. Nu, formația a fost și mereu va rămâne unul dintre grupurile care au stat la baza black metalului în România. Fără Negură Bunget, nu ar fi existat o întreagă „mișcare black metal” locală.
Albumul „Tău” a fost unul dintre ultimele LP-uri ale trupei și, sinceră să fiu, m-am gândit un timp îndelungat ce variantă a piesei „Schimnicește” ar fi mai potrivită pentru lista aceasta: cea de pe „Tău” sau mixul realizat de Tibor Kati pentru al doilea disc al albumului „Zi” din 2016. În continuare cred că ambele versiuni sunt la fel de reușite, motiv pentru care vă încurajez călduros să căutați și să le audiați pe amândouă.
„Schimnicește” este epilogul pe care nu doar că ni-l doream, dar de care aveam chiar nevoie pentru „Tău”. În vreme ce restul melodiilor de pe acest LP sunt întunecate, având doar rare accente din atmospheric metal (a se vedea „Tărîm vîlhovnicesc”, pe care apare și renumitul și surprinzător de versatilul vocal grec Sakis Tolis), „Schimnicește” evidențiază vocea bună a solistului Tibor Kati (găsiți aici mai multe detalii despre el: https://www.metal-archives.com/artists/Tibor_K./222694).
Versurile care îmi plac cel mai mult din „Schimnicește” sunt: „Ascetic tărîm jăratic arde/Dîn colţ, pămînt întrepătruns/Aproape aprins, apusul să scurge/Noapte ce-nghite, vuiește ’n vîrf//Unde urmași-și pun vulturi şi aştrii/Mîndrie așează ’n mohor tîrlog/Tînguitoare, cătarea ’mpinge/’N pătrunsu necuprins şî nevăzut”.
(Notă: versurile celor de la Negură Bunget sunt alcătuite în limba română veche. După cum spunea Negru, „interesul pentru istoria și spiritualitatea noastre locale este ceva de o importanță și de o însemnătate capitale pentru noi ca trupă”).
- OverBurn – „Purgatory” (groove/progressive metal, „Night of Horror” EP, 2024)
La început, vreau să vă reamintesc un lucru: dacă aveți nevoie de mai multe detalii privind EP-ul pe care e inclusă piesa, le puteți găsi într-unul dintre primele mele texte realizate pentru „Thrash Metal Lyrics – Read” și poate fi accesat prin următorul link: https://thrashmetal.ro/index.php/2024/11/04/overburn-lanseaza-ep-ul-night-of-horror/.
OverBurn este, alături de Between Life & Death, una dintre cele mai tinere formații incluse în lista de față, asta întrucât am identificat cele două trupe ca fiind printre speranțele curentului local metal(core).
Ceea ce m-a surprins la „Purgatory” a fost felul în care au abordat membrii OverBurn genul progressive/groove metal, implicând inclusiv elemente (mai ales vocale) din metalcore. Vocea și fundalul instrumental se completează reciproc, piesa este foarte bine închegată, se remarcă mai ales chitarele și tobele, basul făcându-se auzit în special în partea ceva mai lentă. Am apreciat faptul că membrii OverBurn par să acorde la fel de multă importanță tobei și basului ca și vocii și chitarei lead, respectiv rhythm. Dimpotrivă chiar, aș spune că ei folosesc mai degrabă chitara electrică (prin solouri sau nu) pentru a sublinia anumite versuri ori atmosfere.
În urmă cu ceva timp, membrii trupei mi-au acordat un interviu pe care îl puteți găsi aici: https://thrashmetal.ro/index.php/2024/12/30/lansari-locale-din-2024/. Privitor strict la EP-ul „Night of Horror”, bateristul David Kremsreiter spunea că „e mai mult un omagiu pentru amintirile noastre acumulate din perioada de când aveam […] 16 ani. […] Acum suntem copii mai maturi, dar radical diferiți față de cine eram mai demult, și ca oameni, și ca gen de muzică și abordare”.
Trebuie să recunoaștem că piesa „Purgatory” este un underrated gem al scenei metal românești.
- Trooper – „Strigăt” (heavy metal, „Trooper”, 2002)
„Trooper”, ca album, conține numeroase piese bune („Nu mai pot”, „Ultima noapte a condamnatului la moarte”, „Tari ca munții” ș.a.). Mereu am considerat însă că „Strigăt” merită mai multă recunoaștere. Cu alte cuvinte, piesa poate fi inclusă în Trooper’s deep cuts (aproximativ, niște melodii prea puțin cunoscute ale celor de la Trooper, care sunt la fel de bune ca imnurile ce au consacrat formația).
Versurile au nuanțe creștine (ceea ce m-a surprins, într-un mod foarte plăcut), după cum vedem în următorul fragment: „În orice clipă/Când privesc spre cer/Văd tot mai bine/Sufletul de fier/Crește în mine/Cu fiecare gând/Lupta va-ncepe//[…]//Acum s-a stins/Raza-n care-am stat aprins//[…]//Mă-ntreb ce-a mai rămas/Din chinul Tău pe cruce/Mă-ntreb ce-a mai rămas/Din timpul meu în lume”.
Piesa pune în evidență talentul fraților Dincă: vocea lui Alin (Coiotu’) și solourile de chitară oferite de Aurelian (Balaurul). Personal, am observat începutul melodiei: solistul alternează între voce de cap și voce de piept, rezultatul prezentând trăiri autentice, aspect care m-a dus ușor cu gândul la piesa „Below” a norvegienilor de la Leprous („Pitfalls”, InsideOut Music, 2019) – deși, da, știu că „Below” a fost lansată la 17 ani după „Strigăt”.
- Vița de Vie, Cosmin Lupu și Planet H – „Hai încearcă”, alternative metal, „Șase (+)” EP, 2016
„Hai încearcă” sună ca o combinație inspirată de alt. metal cu ușoare nuanțe de industrial rock, chiar și un soi de electronic dance music (spre final). Duetul dintre Cosmin Lupu de la Days of Confusion și Adrian Despot, în comparație cu alte melodii Vița de Vie, are versuri specifice unui power metal (gândiți-vă la două lucruri, regula în ceea ce privește genul power metal este: if it’s empowering, it’s power metal; iar „Hai încearcă”, din punct de vedere al versurilor, poate fi văzută ca un „Praf de stele” pe steroizi). Versurile mele preferate din piesa aceasta sunt: „Ieri mi-am spus că este ultima zi, de mâine am să m-opresc,/Azi, cu gândul la ideea de-a fi, mă caut și nu mă găsesc./Mă ascund o vreme pe fundul unui pahar, așteptând senin/Picătura de grație, ultimul strop cu har să mă facă plin.//Hai încearcă să te vezi prin ochii mei,/Rătăcit pe-același drum/Te cauți în noapte amăgit de șoapte și fum./Hai încearcă, știu că poți și știu că vrei,/Fă ceva, începe-acum”. Partea instrumentală, la fel ca în cazul oricărei melodii VdV, este foarte bună, se pune mult accent pe chitară (și chitară bas), iar tobele sunt utilizate doar pentru a accentua anumite versuri etc. Cel mai probabil, intervenția instrumentistului Planet H este „responsabilă” de pasajele industrial rock care îmbogățesc melodia.
- Whispering Woods – „Death of a Beautiful” (symphonic/folk metal, „Fairy Woods Reimagined”, 2015)
Whispering Woods a fost una dintre puținele trupe (bune) de symphonic metal din România. Ultima componență cunoscută a trupei, până să se despartă, în 2018, a fost: István Vlǎdǎreanu (chitară bas), Alex Dascăl (tobe), Cătălina Popa (flaut; ulterior devenită Cătălina Popa-Mörck, după căsătoria cu Olof Mörck de la Amaranthe), Doru Căilean (chitară), Cora Miron (clape), Alexandra Burcă (soprană), Corina Hamat (mezzosoprană; ulterior devenită Corina Chetreanu, după căsătorie). Dintre membri, István este actualmente basistul și vocalul Umbersun; Alex este bateristul Deirune și Sonic Distillery; Cătălina este flautista Haggard; Doru este chitaristul Umbersun; Cora s-a relocat în Londra și a devenit compozitor concentrat pe „film scoring”; Alexandra face parte din corul Filarmonicii de Stat Transilvania; Corina este membră a corului Filarmonicii Banatul. Așadar, cunoscând aceste detalii, putem spune că, fără a fi o trupă foarte cunoscută, Whispering Woods a propulsat spre alte culmi – mai înalte decât am fi crezut vreodată – unii artiști înzestrați cu un adevărat har.
„Death of a Beautiful” este o piesă aparținând, în general, genului symphonic metal care prezintă și unele caracteristici folk și power metal. Este una dintre cele mai frumoase, profunde și, simultan, catchy balade rock din țara noastră.
Am apreciat mult vocile sopranei Alexandra Burcă și a mezzosopranei Corina Hamat (Chetreanu), care se împletesc spre a crea un moment deosebit dedicat „to the death of a beautiful”.
Ca versuri, am ales următoarele drept reprezentative pentru „Death of a Beautiful”: „Dream away under mystic moon/Under shining stars/They Will/Bring my heart to the/Place below under darken fears/Under hidden thoughts” (traducere: „Visează sub luna tainică/Sub stelele strălucitoare/Îmi vor/Aduce inima către/Locul de jos, sub temeri întunecate/Sub gânduri ascunse”).
Acum, la finalul acestei liste, pot doar să vă urez audiție plăcută. Mi-ar plăcea mult să îmi transmiteți gândurile voastre (sincere) privind aceste 13 piese. May the force of the underground metal gems be with you!
Victoria-Maria Pripon
Corespondent THRASH METAL LYRICS READ
0 Comments